Google Pagerank Üzerine

Google Pagerank Üzerine

Google Pagerank, Arama motoru Google’nin kurulmasından sonra ortaya çıkan bir algoritmadır. Sitenin sayfa değerini, site içeriğinin özgünlüğüyle site kurgusundaki doğallığın ve backlink inşasının doğru bir şekilde kurgulanması sonucunda pagerank algoritması dikkate alınarak sitelere belirli bir değer biçilir. Bu değer de sitenin PageRank yani PR değeridir. Bu algoritma ile alınan değerler sitenin arama motoru üzerinde diğer sitelere karşı bir artı puanı olarak değerlendirilir ve arama motoru üzerindeki sonuç sıralamalarında daha yüksek yerlerde yer alınabilir.

Pagerank algoritması özellikle birkaç yıldır değerini yitirdiği ve Google’nin arama sonuçlarında bu değeri göze almadığı söylentileri mevcut. Google, algoritmalarını düzenli şekilde günceller ve politikaları gereği kullanıcıya aradığı bilgiyi veren, düzenli ve kendi diğer algoritmalarına uygun siteleri üst sıralarda gösterir. Pagerank değeri Google tarafından dikkate alınan bir değerdir ve belirli süreçlerde sitelerin sahip oldukları bu değer güncellenir. Son yıllarda ortaya çıkan pagerank değeri etkili değil kargaşasının sebebi ise algoritmanın güncellenmemesi söylentileridir. Pagerank değerini yükseltecek çalışmalar backlink yapısının doğru inşaa edilmesine bağlıdır. Link alınan sayfaların pagerank değeri ne kadar yüksekse bu size ek puan olarak yansır. Tabiki bu düşünce ile en yüksek değerlere sahip sitelerden link almanın sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda yer alacağı kanısına da varmamak gereklidir. Google PageRank Google gözünde sıralama sonucuna etki eden sadece bir kriterdir. Pagerank 2 değerine sahip bir site Pagerank 7 siteden daha üst sonuçlarda yer almasıyla pagerank değerinin etkisi olmadığı düşüncesi kesinlikle yanlıştır. Sayfa içerisindeki özgünlük, doğallık ve kullanıcıya bilgiyi doğru ve etkili bir şekilde verilmesi, sitenin arama motoru botları tarafından rahat bir şekilde taranması, seo uyumlu link yapısı ve günümüzde meydana çıkan ve sıralamaları ciddi anlamda değişikliğe uğratan mobil uyumluluk güncellemesi gibi birçok etkene de dikkat edilmelidir. Günümüzde pagerank değeri yüksek sayfalardan link alımı yapılması ile pagerank değeri yükseltilebilmektedir. Bu sitelerden alınan linklerin faydalı olabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar ise link alınan site üzerindeki sayfa sayısı, site üzerinde yayımlanmış makalelerin kalitesi, sitenize olan benzerliği (site içeriğinize benzer bir site üzerinden alacağınız linkin faydası ile farklı içeriğe sahip siteden alacağınız linkin kat ve kat fazla olacaktır.) ve Google’nin diğer bir çok kriterinin doğru uygulanıp uygulanmamasına bağlıdır.

Google Pagerank değerinde en önemli konulardan birisi de site üzerinden alınan linklerin ne türde verildiğidir. Günümüzde link vermek için iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan ilki dofollow linklerdir.

Dofollow link web sitelerindeki linklerin sizin sitenizin pagerank değerinden yüksek olması durumunda sitenizin pr değerinin artması konusunda olumlu bir etkisi vardır.

Diğer bir link verme türü de nofollow link türüdür. Nofollow link spamin önüne geçilmesi amacıyla çıkartıldı ve bu sebeple bir çok site bu güncellemeden etkilenmiştir. Fakat bu nofollow link alımının olumlu etkisi bulunmadığı ya da siteniz için zararlı bir link verme yöntemi değildir.

Nofollow linki iki türlü kullanılmaktadır;

Bunlardan ilki siteye robots kodu olarak eklenmesidir. Bu yöntem kullanılması durumunda site üzerindeki tüm linklemelerin arama motoru tarafından taranmaması ve linklerin değerlendirilmeye alınmamasının söylenerek arama motoru botunun bunları takip etmeme konusunda bilgilendirmesidir.

İkinci yöntem ise sitedeki linklere yapılan rel=”nofollow” şeklindeki tanımlamadır. Bu şekilde verilmiş link Google Pagerank algoritmasında verilen linkin dikkate alınmamasını belirtmek içindir. Bu şekilde verilmiş bir link ile sitenize pagerank yönünden bir değer sağlayamazsınız, fakat bu link verme yöntemi sitenin üst sıralarda yer alabilmesine engel değildir. Aksine bu şekildeki link alımlarıyla sitenizin Google algoritmalarına daha doğal bir site görünümü sergilemesine sebep olacaktır ve siteniz için faydalıdır. Yukarıda ilk paragrafta belirttiğimiz doğallığa güzel bir örnektir.

Google Pagerank ilk çıktığı süreçten 2013 – 2014 yıllarına kadar çok etkili ve belirleyici bir etkendi. Bunun en önemli sebebi algoritmanın yeni olması ve basit yapısı nedeniyle bir takım yöntemler ile suiistimal edilmeye müsait olmasıydı. Özellikle pagerank değeri yüksek olan ve günümüzde de etkisi azalmış bile olsa hala kabul gören DMOz gibi pagerank değeri yüksek; büyük dizin sitelerine link eklemek ve birkaç kaliteli içeriğe sahip PR değeri olan siteden link alımıyla üst sıralarda yer edinmek kolaydı. Ancak 2014 yılı itibari ile algoritma yapısının geliştirilmesi, sıralama hesaplamalarında diğer algoritmaların da kullanılması ile Google Pagerank değerinin sıralamalardaki etkisini büyük oranda kontrole almıştır. Günümüzde Google geliştirdiği yeni algoritmalar ile sıralama sonuçlarında daha ayrıntılı ve derin analizler yaparak sıralama sonucu göstermesi sebebiyle Pagerank değeri ilk zamanlara göre daha az etki etmektedir.