İş Kurmaya Karar Verirken Dikkat Edilecekler

İş Kurmaya Karar Verirken Dikkat Edilecekler

İşinizi kurmak istiyorsunuz. Çok ciddi bir şekilde bir süredir düşünüyorsunuz ve bazı adımlar atmak istiyorsunuz ama içinizde yine bazı düşünceler var acaba iş kurmak doğru bir karar mı? Bazı şeylere cevap vererek aslında doğru yolda olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

İş Modeliniz Gelir Getiriyor mu?

İş fikrinizi test ettiniz mi? Olası problemleri ve rakipleri iyi analiz ettiniz mi? Bu gibi sorular önemli ama en önemlisi iş fikrinizi test etmeniz peki bunu ilk aşamada nasıl yapabilirsiniz. Öncelikle ailenize, arkadaşlarınıza ve sevdiklerinize ürün ya da hizmeti tanıtın ve satmaya çalışın, tepkilerini ölçün gelen eleştirileri not edin. Sonra tanımadığınız insanlar üzerinde bunu yapın. Gelen sonuçlar size önemli ölçüde fikir verecektir.

Yeterli Sermayeniz Var mı?

Sermayeniz iş modelinize uygun mu yoksa borçlanarak mı bu işe gireceksiniz. Bu noktada minimum ilk 6 ay giderlerinizi karşılayabilecek güçte olmalısınız. İlk 6 ay bile iyimser bir rakam iş kurarken gelir / gider arasında çok ciddi bir dengesizlik vardır. Eğer bir ürün satacaksanız ve ilk toplu siparişinizi aldıysanız o zaman daha ufak bir sermaye ile işe başlanıp sonradan büyüme yoluna gidilebilir ama tersi durumda yani ortada bir belirsizlik varsa mutlaka güçlü bir sermaye gerekir. Sonra işle uğraşırken para aramak zorunda kalmak sizi yorar.

Müşteriyi Tanımak

Ekip kurulacak mı eğer öyleyse çok iyi bir ekip olmalı ki bir işin başarılı olup olamayacağını genelde ekip belirler. Bu ekibin pazarlama bölümü nasıl olacak müşteri profilleri ve satış modelleri hakkında çok iyi planlamalar yapabilecek bir çalışma prensibi olmalı. Eğer bunu sağlayabilirseniz yani müşterilerinizi iyi analiz edip ve onlara uygun olanı sunarsanız başarılı olmanız mümkün ama bu asla kolay bir şey değildir. Bunu unutmayın.