Web Tasarım

Php Güvenlik - En Yaygın Açıklar ve Güvenlik Önlemleri

Php Güvenlik - En Yaygın Açıklar ve Güvenlik Önlemleri

Php, bilişim dünyasının en popüler dili olarak karşımıza çıkıyor şu günlerde. Programlama dillerinin en popüleri olan bu dilin arkasındaki güç elbette kullanım kolaylığı, birçok programlama dili ile kolayca ilişkilendirilebilmesi ve daha birçok şey. Tanımını yapmak gerekirse, internet için yaratılmış, server yönlü, kullanım ağı epey geniş, html dili içerisine gömülebilen bir betik yahut programlama dilidir demek mümkün. Ocak 2013 yılından itibaren 244 milyondan fazla web sitesinin PHP dili ile yazıldığı ve yürütüldüğü doğrulanmış. Çoğu dil ile ilişkilendirilebildiğini söylemiştik ancak Linux ve MySQL ile çok daha iyi performans verdiğini söylersek de yalan olmayacak bir cümle ortaya koyarız. Peki, Rasmus Lerdorf’un mucidi olduğu bu dilin oluşturduğu web sitelerine sızılabilir mi? Sorumuz biraz çetrefilli, bir o kadar da eğlenceli bir soru. Son kullanıcı dediğimiz, olayın arka tarafı ile ilgili olmayan birçok insanın bugün Windows kullandığını, Linux ve diğer işletim sistemlerinin adını bile duymadığını bilmekteyiz. PHP’nin protokolü de bu şekilde işliyor aslında. Bugüne kadar Windows için üretilen kaç virüs var bir düşünelim. Ardından, bu soruyu “Windows” yerine “Linux” ekleyerek düşünelim. Sonuç, Windows için belki de on binler, milyonlar; Linux için ise çok fazla olmayacaktır, belki binler.
Wordpress Otomatik Yedek Alma

Wordpress Otomatik Yedek Alma

Dünyanın en çok kullanılan CMS yazılımı olan Wordpress farklı kategorilerde milyonlarca internet sitesinin alt yapısını sağlıyor. İnternet sitelerinin kurulumu ve işletilmesi ile birlikte en önemli konulardan biri de yedekleme işlemidir. İnternet sitenizin geleceği ve emeklerinizin olağandışı durumlarda zarar görmemesi için yedek alma işlemi yapmalısınız. Wordpress kullanan internet sitesi sahipleri manuel yedek almak ile saatlerce uğraşmadan eklentiler ile otomatik yedek alma işlemi yapabilirler. Peki, hangi eklentileri kullanabilirsiniz?
3 Adımda Wordpress Güvenliği

3 Adımda Wordpress Güvenliği

Bu yazımızda sizlerle Wordpress içerik sistemi hakkında, alınabilecek güvenlik önlemlerinden ve adım adım bunları nasıl uygulayabileceğinizden bahsedeceğiz. Öncelikle, Wordpress içerik yönetim sistemi kendi içerisinde pek az güvenlik zafiyeti bulunduran bir sistemdir. Sürekli güncellenir ve kadrosu sistemi sürekli geliştirmeye çalışmaktadır. Sürekli geliştirilen ve yeniliğe açık sistemlerde güncellemeler dolayısı ile illa ki güvenlik zafiyetleri bulunacaktır. Bu tür güvenlik zaafiyetleri, Wordpress kadrosunun yayınlayacağı bir sonraki güncellemede kapatılır ya da fixlenir. Bu sayede hem güncel, hem yeniliğe açık hem de olabildiğince zafiyetsiz bir içerik yönetim sistemi amaçlanır. Ancak, Wordpress; sadece ana geliştiricileri ile değil, kitleye hitap eden ve dışarıdan gelen geliştiricilerle de gelişmektedir.
Kurumsal Web Sitesi Yaptırmanın Önemi

Kurumsal Web Sitesi Yaptırmanın Önemi

Müşteriler özellikle son dönemde her şeyi çok dikkatle inceliyorlar. Kaç yıllık firma şirket olduğunuz önemli değil internette detaylı bir araştırma yapıyor, müşteri yorumlarını okuyor ve şikayetleri dikkatle inceliyorlar. Bu sebeple kurumsal bir kimliğin online olarak duyurulması, ulaşılabilir olması son derece önemli hal alıyor. Bunu çok kolay bir şekilde yapmak mümkündür. İçinde bulunması gerekenler aşağı yukarı, şirketi anlatan bir değerlendirme yazısı, şirketin hedefleri yaptıkları yapacakları yapmak istedikleri, varsa sosyal faaliyetleri, adres ve telefon bilgisi. Kabataslak bu bilgiler bile yeterlidir. Tabi daha da zenginleştirebilirsiniz. İnsan kaynakları, şikayet formu, basın duyuruları vb. kategoriler ekleyerek daha detaylı bilgiler verebilirsiniz.
Wordpress için kullanılabilecek SEO Eklentileri

Wordpress için kullanılabilecek SEO Eklentileri

Gerek SEO kavramını yeni öğrenenler, gerek bu kavramın uzmanı olan kişiler için en ideal içerik yönetim sisteminin Wordpress olduğunu, SEO işleri ile uğraşan kesimin büyük çoğunluğundan anlıyoruz zira; onlar da Wordpress içerik yönetim sistemini kullanmaktalar. Önceleri sadece kişisel blog ya da habercilik siteleri için uygun temalar ve fonksiyonlar sunan Wordpress, bu özelliklerini ve fonksiyonlarını son zamanlarda oldukça geliştirerek; her şey için bir içerik yönetim sistemi olma yolunda, emin adımlarla ilerliyor. Keza eklentileri ve temaları da geliştiriciler tarafından bu yönde geliştirilmeye devam ediyor. Peki her şeyi kapsayan bu içerik yönetim sistemini nasıl Seo’ya uygun hale getiririz? Elbette öncelik temanın kodlanış biçimi ve sitenin hızı, önemli etmenler ancak; içeriği, Seo’ya uygun hale getirmek için neler yapmalıyız? Aşağıda, incelemelerini gerçekleştireceğimiz bir eklenti ve bir servis, hem site hem içerik tarafında Seo’ya daha uygun işler bırakabilmenizi sağlayacak bir dizi Wordpress “yama”sından oluşuyor ve bunların her birini kullanmak, oldukça basit. Siz de sitenizin Seo’ya uygun hale gelmesini istiyorsanız, aşağıdaki eklentilerin kurulumunu yapabilir ve doğru bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Resimler İçin SEO

Resimler İçin SEO

Günümüzde çoğu site sahibi ya da SEO uzmanı resim optimizasyonunu sitedeki metin optimizasyonu kadar ciddiye almamaktadır ve bu alanda çalışma yapmamakta ya da basit birkaç etiket düzenlemesi ile geçiştirmektedir. Bunun sonucunda resim alanındaki rekabet düzeyi metinlere göre daha düşük kalmakta ve bu alandaki bu açığı iyi değerlendiren siteler için de önemli bir avantaj sağlamaktadır. Resimler için SEO konusunda dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus mevcuttur. Bunları;
Backlink Almak

Backlink Almak

Backlink alımı yapmaya karar verildiğinde herhangi bir siteden doğrudan link alımı yapılmamalıdır. Link alınacak sitenin seçimi sırasında titiz davranılmalıdır. Özellikle kalitesiz, içeriğini başka sitelerden kopyalarak sağlayan, kaliteli içerikler sunmayan ve sürekli tanıtım için yazı paylaşan, illegal içerikler bulunduran sitelerden alacağınız backlink sitenizi arama motorları gözünde olumsuz etkileyecek ve alınan link avantajdan çok zarara dönüşecektir. Aynı zamanda birçok kelimeden farklı veya aynı adrese link vermiş sitelerden alınacak linklerinde SEO çalışması sürecinde faydası olmamaktadır.
Acunetix ile Güvenlik Analizi

Acunetix ile Güvenlik Analizi

Acunetix Web Vulnerability Scanner, sitenizi güvende tutmak amacı ile kullanabileceğiniz yegâne araçlardan ikincisi. Günümüzde çoğunlukla Pentester, yani sisteme sızmak için yollar arayan insanlar tarafından kullanılan bu araç; sadece bu güruhun değil; web sitesi olan insanların da işine yarıyor. Zira, zafiyeti bulmak ile kalmayan bu aracın işlevleri arasında zafiyet hakkında detaylı bilgi vermek; sisteme nasıl sızıldığını örneklemek ve hedef sistem üzerinde zafiyetin nasıl çalıştığını görmek gibi etmenler de mevcut. Sektörde, HSBC, ING, American Express, Sony gibi devlere de hizmet sağlayan Acunetix’in arkasındaki güç elbette yılların verdiği tecrübe ile geliyor. Aracın, ücretli olduğu aşikâr ve her daldan tarifeleri mevcut. Örneğin, elli adet hedef taraması yapacaksanız o paketi, on hedef taraması yapacaksanız, onluk paketi seçebilirsiniz. Bunun yanında sürekli lisans paketleri de mevcut ve 3000$’dan başlıyor. Yaptığınız işin ne olduğuna bağlı olarak taleplerinize karşılık veren bu büyük kuruluşun aracını, adresinden temin etmeniz mümkün. Son olarak, üç Türkiye dağıtıcısı da bulunmakta.
Blogspot'ta Kategori Nasıl Oluşturulur?

Blogspot'ta Kategori Nasıl Oluşturulur?

Blogspot ile yazılan blogta kategori oluşturmak basit ve kolaydır. Blogspota giriş yapıldıktan sonra blog ayarlarının yapıldığı sayfaya geçilir. Bu sayfa da yazılan yazılar, günlük takipçiler, sitenin aldığı tıklanma sayısı ve blog hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayarlar kısmına gelerek Yerleşim sayfasına tıklamanız gerekmektedir. Blogspot'ta kategori oluşturma bu tıkladığınız sayfa da yapılmaktadır.  Yerleşime tıkladıktan sonra Gadget ekle butonuna tıklayarak gadget ekleyip başlığa kategori adını verebilirsiniz. Kaç etiket oluşturup hangi konuların hangi kategori de yer almasını istiyorsanız bütün seçenekler size ait olmuş oluyor. Sonrasın da yaptığınız tüm değişiklikleri kaydet diyerek bilgileri kayıt ediyorsunuz. Yerleşim bölümün de kategorilerin nerede yer almasını istiyorsanız sürükle bırak şeklinde uygulayarak dileğiniz yere koyabilirsiniz.  En çok tercih edilen yerleşim site anasayfasının üst kısmıdır.
SEO Dostu İnternet Sitesi Yapmak

SEO Dostu İnternet Sitesi Yapmak

Güncel teknolojilerin takibinin yapılması ve sitenizin bu teknolojilerin göz önünde bulundurularak yapılandırılması; siteyi ziyaret eden kullanıcılara sitenizi gezme konusunda kolaylık sağlar hem de arama motoru robotlarının sitenizi daha çabuk bir şekilde indexlemelerine olanak sağlar. Güncel teknolojileri kullanarak dizayn etmeye karar verdiğiniz bir siteye sahipseniz, siteyi öncelikle kullanıcıların ziyaret ettiğinde rahatlıkla anlayıp, gezebileceği bir şekilde dizayn etmelisiniz. Daha sonrasında ise arama motoru botlarını düşünerek siteniz üzerindeki hataların tespitini yapıp bu hataları düzelterek sitenizin SEO konusunda daha güçlü bir yapıya sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Ufak hatalar da olsa bu hataların ortadan kaldırılması size; arama motorları tarafından sıralama, çabuk indexlenme gibi farklı şekillerde geri dönecektir.