Backlink Almak

Backlink Almak

Arama motorları bir sitenin başka bir siteye vermiş olduğu linki olumlu bir puanmış gibi kabul ederler. Özellikle bu verilen link tek taraflı ise yani sizin sitenizden linkin alınmış olduğu siteye bir başka link verilmemiş, karşılıksız bir link ise arama motorlarının sitenizi değerlendirmesinde size rakiplerinize karşı ek bir avantaj sağlayacaktır. Bu şekilde alınmış linklerin artması ile siteniz arama motorlarında daha üst sıralarda yer alacaktır.

Backlink alımı yapmaya karar verildiğinde herhangi bir siteden doğrudan link alımı yapılmamalıdır. Link alınacak sitenin seçimi sırasında titiz davranılmalıdır. Özellikle kalitesiz, içeriğini başka sitelerden kopyalarak sağlayan, kaliteli içerikler sunmayan ve sürekli tanıtım için yazı paylaşan, illegal içerikler bulunduran sitelerden alacağınız backlink sitenizi arama motorları gözünde olumsuz etkileyecek ve alınan link avantajdan çok zarara dönüşecektir. Aynı zamanda birçok kelimeden farklı veya aynı adrese link vermiş sitelerden alınacak linklerinde SEO çalışması sürecinde faydası olmamaktadır.

Backlink alacağımız sitenin bizim için faydalı olup olmayacağına karar vermek için dikkat etmemiz gerekenleri

  • Site içeriğinin özgün olup olmadığı
  • Sitenin sahip olduğu hit sayısı
  • Google PageRank değeri
  • Trustrank değeri

şeklinde sıralayabiliriz.

Bir başka dikkat edilmesi gereken husus da site içeriğinin kendi sitemizin içeriği ile uyuşup uyuşmamasıdır. Eğer internet üzerinden kitap satışı gerçekleştiriyorsak, site içeriğinin kitap olduğu sitelerden link almak gıda ya da inşaat gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren sitelerden alınan linke göre çok daha faydalı olacaktır. PageRank veya TrustRank değeri yüksek olan siteler içinde aynısı geçerlidir. Sürekli güncellenen, kullanıcıya bilgi verecek kaliteli içeriğe sahip ve siteniz ile aynı kategoride yayın yapan PageRank değeri 2 olan bir siteden alınacak backlink ile PageRank değeri 7 olup siteniz ile alakasız içeriğe sahip siteden alınacak linke göre çok daha yararlı olacaktır. Aynı zamanda alınacak linklerin sitemizin sadece anasayfasına olmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Sadece anasayfaya alınan backlinkler; sitenizin arama motoru gözünde spam olarak algılanmasına sebebiyet verebilir. Backlink alınacağı zaman anasayfa haricinde anahtar kelime ile alakalı kategori, etiket ya da doğrudan yazı sayfası da kullanılmalıdır. Özellikle kategoriye verilen linkler; o kategoride bulunan içeriklerin tamamının anahtar kelimede sıralanmasına fayda sağlamaktadır.

Backlink alımı yapılırken dikkat edilmesi gereken yeni siteler, çok kritik ve riskli bir seçim yapmak zorundadırlar. Yeni açılmış sitelere backlink alımı yapılması arama motorları tarafından algılandığında olumsuz sonuçlar doğurabilir. Alınmış linkler arama motorları tarafından yeni bir site için olumlu ve doğal bulunmayıp sitenizin doğrudan filtreye girmesine sebep olabilir. Yeni açılmış sitelerin doğrudan bir backlinklere ihtiyaçları bulunmamaktadır. Öncelikli olarak site içi gerekli optimizasyonlar yapılmalı, sitedeki eksiklikler tamamlanmalı ve siteye özgün ve kullanıcıya bilgi vermeyi amaçlayan kaliteli makaleler girilerek site güncel tutulmalıdır. Bu işlemler sonrasında site içeriğiniz ile uyumlu birkaç farklı siteden sitenizi tanıtan birkaç yazı satın alabilirsiniz. Bu yazıların içerisinden anahtar kelimelerinize alınacak bir, iki adet link ile backlink sahibi olabilirsiniz. Sitenizin ilk aydan itibaren düzenli bir şekilde özgün makaleler ile güncellenmesi işlemi ile arama motorları sitenin aktif olarak güncellenen bir site olduğuna karar verecektir. Daha sonra DMOZ gibi kaliteli bir dizine kayıt yapılması sitenin başlangıç için yeterli backlink ihtiyacını karşılayacaktır.

SEO çalışmalarının öneminin artmasıyla beraber daha bilinçli şekilde optimize edilmiş sitelerin sayısı da artmaktadır. Bu nedenle her sektörde sıralama için sürekli bir rekabet ortamı oluşmaktadır ve rekabet her büyüdüğünde SEO çalışmalarının zorluğu arttığından hedeflenen anahtar kelimelerde sonuç almak için daha çok zaman gerekmekte ve daha fazla maliyete sebep olmaktadır. Günümüz koşullarında plan yapılmadan bilinçsiz şekilde yapılan çalışmalar ile başarı mümkün değildir. Sürekli dofollow link almak için kullanılan blog ve forum sitelerine backlink için itibar etmeyin. Çünkü bu tarz sayfalarda sürekli farklı linkler paylaşılmaktadır ve arama motorları bu tarz siteleri uzun vadede değerlendirmeye almamaktadır. Link aldığınız site ilk süreçte kaliteli içerikler yayınlıyor olabilir fakat daha sonraları site yapısındaki değişim ile değer kaybettiğinde bundan siz de etkilenirsiniz. Başka sitelere verdiği link sayısı arttığında aldığınız backlink değerini kaybedebilir. Bu sebeple siteniz için SEO çalışmaları yaparken Backlink alacağınız siteye çok iyi karar vermelisiniz. Yüzlerce backlink almak yerine üç, dört adet kaliteli siteden backlink almaya çabalamalısınız ve almış olduğunuz backlinklerin belirli aralıklarla takibini yapmalısınız. Link alınan sitenin içerik ve diğer kalite kriterlerine uygunluğunun değişip değişmediğini kontrol etmeli ve olumsuz bir değişim farkederseniz bu backlinklerin sitenize olumsuz etki etmemesi için gerekli önlemleri almalısınız.