Bulut Depolama Nedir ve Ne İşe Yarar?

Bulut Depolama Nedir ve Ne İşe Yarar?

Çoğu zaman hepimizin karşısına bulut depolama çıkmaktadır. Birçok kullanıcıda bulut depolamanın içine girmeden bu olayın aslını öğrenememekle beraber çeşitli mağduriyetler yaşayabilmektedir.  Bulut depolama nedir? İlk önce bunu öğrenelim. Adından da anlaşıldığı gibi bir depolama alanıdır. Verilerimizi bulut bir sürücüye yani bizimle bağı olmayan bir alana saklamamızı sağlar. fakat işin teknik kısmı biraz daha farklı.

Bulut Depolama Bir Ağ Çeşididir!

Bulut depolama birkaç sunucudan oluşan ufak ölçekli bir ağ çeşididir. Örneğin İphone marka telefonunuz ile videolar, fotoğraflar çekiyorsunuz. Gün geçtikçe telefonunuzun kapasitesi doluyor ve hafıza kartınızda yer kalmıyor. Fakat siz çektiğiniz fotoğrafları ve videoları Facebook hesabınıza yüklerseniz verilerinizi bir buluta yüklemiş oluyorsunuz. Facebook bir bulut sürücümüdür? Derseniz Facebook bir depolama alanı olmak gibi bir amaç taşımamaktadır fakat yaptığı işlev dolayısı ile bulut sürücü görevini de kısmen görebilmektedir. Eğer Facebook bir bulut sürücü olsa idi verilerinizi, yüksek boyutlardaki videolarınızı çok daha hızlı bir şekilde Facebook hesabınıza yükleyebilir ve tek bir butona basarak geri indirebilirdiniz.

Aslında Çoğumuz Bulut Sürücüleri Kullanıyoruz

Bazı internet kullanıcıları da farkında olmadan bulut sürücüleri kullanmaktadırlar. Örneğin GoogleDrive, Skydrive, iCloud benzeri siteler birer buluttur. Siz verilerinizi bu siteleri yüklediğiniz takdirde buluta yüklemiş oluyorsunuz.  Bulut sürücüleri kimler kullanır? Genellikle bilgisayarında depolama alanı az olanlar, telefonlarının depolama alanı az olanlar ve gittikleri her ortamda verilerine çok kolay bir şekilde ulaşabilmek isteyen kullanıcılar tarafından da bulut sürücülerin kullanılabileceğinin altını çizmeliyiz. Derseniz Peki en iyi bulut sürücüler hangileridir?

En Çok Kullanılan Bulut Sürücüler!

En çok hangi bulut sürücüleri kullanılıyor? Günümüzde en çok kullanılan ve en iyi bulut sürücüler diyebileceğimiz depolama alanları Google Drive,Dropbox,Skydrive ve iCloud olarak başı çekmektedir. Google Drive her ne kadar bulut depolama sürücüleri arasına kendini yeni katmış olsa da oldukça tutulmaktadır.  Özellikle bulut depolamayı ücretsiz yapması ile birçok kullanıcının gönlünü kazanmıştır. Google Drive bulut sürücüsü kullanıcılarına tam 5 GB kullanım alanı sunmaktadır. 25 GB bir alana sahip olmak istiyorsanız aylık 2.49$ ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca aylık olarak 100 GB depolama alanı da 4.99$’a kullanıcılara sunulmaktadır. Bir diğer popüler bulut sürücüsü ise Dropbox olarak tanınmaktadır. Dropbox ise daha çok tekil kullanıcılara hitap etmektedir. Kullanıcılara 2 GB depolama alanı sunmaktadır. Fakat kullanıcılara sunduğu arkadaşlara dosya paylaşım özelliği ve senkronizasyon basitliği gibi özellikleri ile dikkat çekmekte ve popüleritesini kullanmaktadır.

Skydrive İle Office Araçlarını Kolayca Senkronize Edebilirsiniz!

Skydrive ise Microsoft’un güçlü bir bulut depolama hizmetidir diyebiliriz. Skydrive ise Google Drive ile yarışan bulut sürücüleri arasında yerini korumaktadır. Skydrive bulut sürücüsünün çoğunlukla kullanılma sebebi ise Office araçlarının çok basit bir şekilde senkronize edebiliyor olmasıdır. Bizlere 7 GB bir depolama alanı sunmaktadır. Skydrive bulut sürücüsüne aylık olarak 4.99$ verdiğiniz takdirde 100 GB bir depolama alanı almış oluyorsunuz. Ayrıca Skydrive Microsoft’un Windows Phone işletim sistemine ön destek vermektedir. 

Verileriniz Hackerler Tarafından Hacklenebilir!

Bulut sürücüler ne kadar güvenlidir? Sorusunu beklide çoğu kullanıcı sormaktadır. Günümüz de daha birçok bulut depolama sürücüsü bulunmaktadır. Fakat önemle hatırlatmamız gerekir ki bulut sürücülere yükleyeceğiniz fotoğraflara son derece dikkat etmelisiniz. Yüklediğiniz fotoğraf ve video gibi verileriniz eğer sizin için özel karelerden oluşuyor ise bu tür sistemlerin Hackerler tarafından kolay bir şekilde çeşitli açıklar ile hacklenerek verilerinize ulaşabildiklerini de unutmamalısınız.

Kendinize ait kişisel veya kurumsal bulut sistemi kurmak için bize ulaşın