Cyanogenmod Nasıl Yüklenir?

Cyanogenmod Nasıl Yüklenir?

            Android’li telefonlarının arayüz görünümü veya performansından memnun olmayan kullanıcılar için, açık kaynak kodlu işletim sistemi nimetlerinden yararlanmak, günümüzde oldukça yaygınlaşmaya başladı. En gelişmiş android ROM sürümü olan cyanogenmod yüklemesi için, bazı öneriler ve bu işlemin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler vereceğiz.

            Modun yüklemesine geçilmeden, bazı hazırlıkların tam olarak yapılması gerekmektedir. Bu hazırlıkların başında, Root işlemi geliyor. Eğer cihazınızın garanti süresi devam ediyor ise root yapılması tavsiye edilmez. Bunun sebebi, cihazınızın root işleminden sonra garanti kapsamı dışında kalacak olmasıdır. Telefonunuzda kayıtlı tüm rehber ve mesajlar, telefon hafızasına kayıtlı tüm dosyaları yedeklemelisiniz. Bu kayıtların hepsi silinecektir. Cihazınızın marka ve modeline uygun bir recovery mod(ClockworkMod) bulmak. Yine telefonunuza uygun cyanogenmod sürümünü bulmak. En az 2GB boş hafıza kartı bulundurmaktır.

ClockworkMod Recovery

            Yukarıda anlattığımız işlemlerin ve indirilmesi gereken dosyaların ardından, ClockworkMod kurulumunu yapıp cyanogenmod orijinal web sitesinden cihazınıza uygun olan sürümü indirmektir. Yanlış bir sürüm sahibi olursanız, cihazınız bir daha asla açılmayabilir. Bu sebepten ayarlar menüsünden telefon hakkında sekmesindeki bilgileri bir yere not edin. Uygun modun yüklenmesinde en doğru şekilde çalışan “Stable” olanının kurulması önemle tavsiye edilir. Diğer modların hatalara sebebiyet verme durumu söz konusudur. Uygun olarak seçilen modu “.zip” olarak hafıza kartına indirin. Artık cyanogenmod nasıl yüklenir sorusuna tam olarak cevap verebiliriz.

            Telefonunuzu kapatarak model farklılıklarını da göz önüne alarak recovery modunda açalım. İlk olarak data/factory reset seçilir ve telefonunuza tam format atılır. Tekrar ana menüye dönerek, install zip menüsü seçilir. Burada .zip dosyasının nerede olduğu belirtilir. Bizim .zip dosyalarımız  /storage/sdcard1 seçeneğinde. İlk olarak ClockworkMod kurulumu yapılacak. Bu işlem ile cihazımız root’lanmış olacaktır. Şimdi ana menüye dönerek telefonunuzu kapatın ve tekrar recovery modunda açılış yapın. Şimdi bize ne yapacağımızı soracak, buradan cyanogenmod.zip dosyamızın yolunu gösterip, kurulumunu gerçekleştirebiliriz.

CyanogenMod Ekran Görüntüsü

            Kurulumun bitmesini bekleyin ve ekrandaki mesajları takip edin. İşlem sonlandığında telefonunuzu yeniden normal olarak başlatın. Şimdi performans ve arayüzdeki değişiklikleri fark edeceksiniz. Tüm bu işlemleri yaparken, şarjınızın tam olduğundan emin olun. Ayrıca artık google play market uygulaması cihazınızda yok. Uygun bir yerden bularak tekrar indirmelisiniz.