İnternet Bağımlılığından Nasıl Kurtulursunuz?

İnternet Bağımlılığından Nasıl Kurtulursunuz?

Bilgisayar ve internetin, hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdiği günümüzde literatüre yeni bir kavram girmiş bulunuyor. İnternet bağımlılığı… Alışverişten, faturaların ödenmesine; sosyal ağlardan, yemek siparişi vermeye, e devletten e-okula, veli bilgilendirme sisteminden, hastanelerden randevu almaya kadar her alanda kullandığımız internet, birçok yararının bulunmasıyla birlikte, uzun süre kullanılmasından kaynaklı, sosyal problemlere, psikolojik problemlere ve bazı sağlık problemlerine de yol açabildiği uzmanlarca söylenmektedir. Bu konuyla alakalı olarak, TBMM de araştırma komisyonu kurulduğunu biliyor musunuz? Bakırköy Ruh ve Sinir Araştırma Merkezindeki bağımlı vakalar üzerinde yapılan araştırma bulgularından yararlanılarak bir rapor hazırladılar. Sonuçlar çok iç açıcı olmasa da, çözülmez problemlerimizin olduğunu da söyleyemeyiz. Sonuç kısaca şu: internette, ıpad lerde, playstaionlarda gereğinden fazla zaman harcıyoruz. Çocuklarımız ve genç ergenlerimiz risk gurubunda yer alıyor.

İnternet Bağımlılığı Nedir? Siz de Bir İnternet Bağımlısı mısınız?

Sevdikleriniz internette geçirdiğiniz süreden şikâyetçiler mi? İnternette geçirdiğiniz süre çocuğunuzla geçirdiğiniz süreden daha mı çok? Sosyal aktiviteler yerine daha çok çevrimiçi oyunlar ve sosyal ağlarda mı vakit geçiriyorsunuz? Gazetenizi en son ne zaman bayiden aldığımızı hatırlamıyor musunuz? Toplu taşıma araçlarına bindiğinizde, tanımasanız da, insanlarla iletişim kurmak yerine cep telefonunuzla uğraşmayı mı yeğliyorsunuz? Gün boyunca aklınız oynadığınız oyunlarda mı kalıyor?  Kendinizi evet demekten alamıyorsanız az veya çok bağımlısınız demektir. Yine de hemen endişelenmeyin.

Grafik tasarımcısısınız yahut programcısınız ya da işiniz gereği internette ve bilgisayarınızda ortalama bir insandan daha fazla vakit geçirmeniz gerekiyor olabilir. Bu durumda sosyal yaşamdan tamamen kopuk bir hayat sürdürmemek koşuluyla herhangi bir internet bağımlılığından söz etmemiz mümkün değil.

Peki internet bağımlılığından nasıl kurtulabiliriz?

Bayanların daha çok alışveriş; erkeklerin ise çevirim içi film ve bahis sitelerinde, çocuk gurubundaki genç ergenlerin oyun ve sohbet sitelerinde vakit geçirdikleri araştırma bulgularına yansıyan bir gerçek…

Üzülerek belirtmeliyim ki uzmanların ya da uzman geçinenlerin ellerinde sihirli bir değnek yok. Yapılması gereken başlıca husus irademize sahip olmak olarak tanımlayabiliriz. Bilgisayarınızı sürekli uyku moduna alıyorsanız bundan sonra kapatın. Çünkü uyku modundaki bir bilgisayar sizi sürekli kendisine çağırır. Her an elinizin altında açılmaya hazır sizi bekler.

Elektronik postalarınızı okumak için eliniz kulağınız cep telefonunda olmasın, günün belli saatlerinde maillerinizi kontrol etmeye kendinizi alıştırın, saatte birkaç defa sosyal paylaşım sitenizi ziyaret etmenize gerek yok, planlarınızı buna göre yapın. Sevdiklerinize daha çok zaman ayırın. Öncelikleriniz neler, hayatınızı anlamlı kılanlar kimler bunları bir düşünün. Anne babanız, eşiniz çocuklarınız… Daha mutlu bir yaşam için neler yapmanız gerektiğini en iyi sizler biliyorsunuz.

Çocuklarınızın kontrollü internet kullanmasını sağlayın. Karşı gelmeleri durumunda ki çoğunlukla gelirler, olumsuz pekiştireçler kullanabilirsiniz. Cezadan çok ödül kullanmak işe yarar fakat her olumlu davranışta ödüle başvurmak ödülün kıymetini düşürür. Başta çocuklarımız olmak üzere, gençlerimizin, aile yapımızın ve toplumumuzun büyük çoğunluğunu etkisi altına alan internet kontrollü bir şekilde kullanılmalıdır. Bizler ona değil; o bize bağlı olmalıdır.