İnternet Bankacılığı Nedir?

İnternet Bankacılığı Nedir?

Teknolojinin en büyük nimetlerinden biri olan internetin, hayatımıza getirdiği en büyük kolaylıklardan biri de internet bankacılığıdır. İnternetten alışveriş, bilgi alma gibi hizmetlerin yanı sıra, fatura ödeme, para gönderme, bakiye bilgisi gibi onlarca hizmetten de yararlanılabiliyor. Ücretsiz olarak indirilen programlar ve bilgisayarda tarayıcılardan açılan banka sitelerinden işlemler rahatlıkla yapılabiliyor.

Peki, İnternet Bankacılığı Nedir?

İnternet bankacılığı, yorulmadan, bankaya gitmenize gerek olmadan, bankacılık işlemlerinizi birkaç tıkla yapabileceğiniz bir teknoloji nimetidir. Havale veya EFT işlemlerinizi gerçekleştirebilir, fatura ödeme işlemlerinizi birkaç işlemle tamamlayabilirsiniz.

İnternet Bankacılığı Güvenli Midir?

Herkesin kolaylıkla uygulayabileceği bu sistem oldukça güvenlidir. Tek kullanımlık şifreler ile işlemler yapılıyor. Yani bir şifreyi uzun süre kullanmak gibi, şifre çalınmasına açık kapı bırakan uygulamalar yok. İsterseniz telefonunuzdan isterseniz de bilgisayarınızdan bu işlemleri kolayca uygulayabilirsiniz. Programın veya sitenin direktifleri sayesinde de, bu işleri yapabilmek için çok bilgili olmaya gerek olmuyor. Son derece güvenli olan internet bankacılığı, insanların hayatlarına çok büyük kolaylıklar sağlıyor.

İnternet Bankacılığı Nasıl Kullanılır?

Bu uygulamayı kullanabilmek için, bankalar, iki yol sunuyor. Bunlardan birincisi, cep telefonlarının mağazasından, hangi operatöre bağlı olursanız olun, indireceğiniz bir uygulama ve oluşturacağınız şifre ile programa giriş yapıyorsunuz. Bunun ardından her girişinizde, telefonunuza SMS ile yeni bir şifre gönderiliyor ve her giriş için, ayrı bir şifre gönderiliyor. Çıkış ve girişin arasında 10 saniye bile olsa, yeni bir şifre istiyor uygulama. Ayrıca programın uzun sür açık kalması, altta hazır beklemesi gibi bir durum yok, ufak bir gecikmenin ardından, program otomatik olarak durduruluyor.

İkincisi ise, bankaların kendi internet sitelerinde yer alan internet bankacılığı sekmesidir. Burada da işlemleri, giriş yapmanız halinde size gönderilecek olan, tek bir şifre ile yapabiliyorsunuz.

İnternet Bankacılığı Ücretli Midir?

İnternet üzerinden yapılan, bankacılık işlemlerinde, para gönderimi hariç diğer işlemler için, hiçbir ücret istenmiyor. EFT veya havale ücretleri için de farklı bankaların farklı uygulamaları olabiliyor. Bu ücretleri de bankanızın internet sitesinden veya müşteri hizmetlerinden kolayca öğrenebilirsiniz.