Marka Sadakati Nedir?

Marka Sadakati Nedir?

Marka sadakati, müşterilerin bir marka ile kurduğu sağlam bağın adıdır. Sadık bir müşteri kendini markaya adar ve zamanla aynı markadan tekrar tekrar satın alma davranışını gösterir. Üstelik müşteri bu satın almayı markanıza güvendiği için yapar. Hatta sadık müşteriler kendilerini bağlı hissettikleri markaların satış fiyatlarını umursamaz çünkü ihtiyaçlarının karşılanmasını ister. Dolayısıyla sadık müşteriler karlı müşterilerdir. Markanız için para harcamaktan çekinmezler çünkü diğer seçenekler arasında markanızın üstün bir yeri olduğunu düşünürler. Peki marka sadakati oluşturmak neden önemlidir?

Marka Sadakatinin Önemi

Sadık müşterileri elde tutmanın maliyeti yeni müşteri kazanma maliyetinden en az %80 daha azdır. Bu sebeple şirketlerin müşteri sadakati oluşturma konusunda ciddi yatırımlar yapmaları gerekir. Sadakati arttırmak için yapılan çalışmalar markanın hem pazarlama faaliyetlerini azaltacak hem de yeni müşteriler kazanmasına yardımcı olacaktır. Yani marka sadakati oluşturmak adına yapılan her çalışma markanın mevcut müşterileri kadar yarın sahip olmayı planladığı müşteriler ile de ilgili yapılan bir yatırımdır.

Marka Sadakati Örnekleri

Amerika merkezli yapılan bir tüketici araştırmasına göre Apple, Starbucks ve Coca-Cola müşteri sadakatinin en yüksek olduğu markalar arasında yer alıyor. Muhtemelen bu markaları tahmin etmek de zor olmazdı. Çevrenizde bu firmaları tercih eden kişileri düşünün... Bu kişilerin buradan satın alma alışkanlıklarını değiştirdiklerine şahit oldunuz mu? Cevabını hepimiz tahmin edebiliyoruz! Bu firmalar müşterileri tarafından sıkı bir şekilde savunuluyor.

Apple’ın 2 milyardan fazla iPhone müşterisi var ve bu müşterilerin pek çoğu Apple’a oldukça sadık. Apple her yıl yeni bir iPhone modeli satışa sunuyor ve insanlar en yeni modeli satın almak için en yakın mağazaya koşuyor. Apple “Onsuz yaşanamayacak markalar sıralamasında birinci” oldu. Katılımcıların %20’si Apple’dan vazgeçemeyeceğini söylüyor yani beş kişiden biri…

Yapılan başka bir çalışma ise tüketicilerin sadık oldukları markalara karşı daha fazla tolerans sahibi olduklarını gösteriyor. Yani bu durum Apple’a kötü bir telefon ya da bilgisayar yapma lüksü veriyor. Ayrıca tüketiciler bu markaların ürünlerine rakiplerin ürünlerine kıyasla daha fazla para ödemeye razı. Markanın mağazası diğer mağazalara kıyasla daha uzakta olsa bile sadık oldukları markadan alışveriş yapmayı tercih ediyor. Peki sizin markanızın piyasada böyle bir lüksü var mı?