SEO çalışması nasıl yapılır?

SEO çalışması nasıl yapılır?

SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu bir çok aşaması bulunan zincirleme bir çalışmadır. Aşamaları doğru şekilde ve sabırla uygularsanız daha sağlıklı ve başarılı sonuçlar elde ederek siteniz ile üst sıralarda yer edinebilirsiniz.

SEO çalışması yapmaya karar verdiğinizde öncelikle çalışmanın hangi arama motoru için yapılacağı belirlenmelidir. Eğer hedefimiz öncelikli olarak Yandex, Bing gibi daha az kullanıcıya sahip arama motorları ise Google’a göre biraz daha çabuk ulaşılacak bir başarıdan bahsedilebilir. Arama motoru belirlendikten sonra çalışma sonucunda neyin hedeflendiğine karar verilmeli, çalışma süresince yapılacak harcamaların bütçenizi sarsıp sarmayacağı ya da bütçenize uygun olup olmadığı saptanmalı ve en önemlisi de SEO çalışması süresince elde edilecek başarı ya da geçen zamana karşı bir türlü sonuca gitmemiş çalışmalar için yeterli sabır ve ilgiyi gösterebilecek misiniz? sorularına kesin bir yanıt verilmesidir.

Rakip

Bir diğer önemli konu ise, çalışma aşamasında sizin karşınıza çıkacak rakiplerin analiz edilmesidir. Çalışma yapacağınız sektörde ya da anahtar kelimede rakiplerinizin sitelerini incelemeniz ve sizinle aynı alanda çalışan bu rakiplerinizin çalışmalarını analiz ederek buna uygun çalışmalar yürütmeniz gerekecektir.

Anahtar kelimeler için arama motoru olarak Google’ı seçtiyseniz; Google Adwords Anahtar Kelime Analiz Aracı'nı da kullanabilirsiniz.

Çalışma yapılacak kelimelerinizi ve çalışma sonucunda ulaşmak hedeflediğiniz noktayı belirledikten sonra sitenizin içerik konusunda bir takım kararlar vermeniz gerekmektedir.

Sitenizde bulunacak sayfalar, yapılacak çalışma sonucunda sitenin kullanacağı alt yapı (Wordpress, Opencart, Joomla vb.) sitenin elektronik bülten, iletişim sayfası ve site haritaları; bir ürün satışı olacaksa gereken satın alma ve ürün ile ilgili bilgi edinme, soru sorma sayfalarının belirlenmesi ve gereken düzenlemelerin yapılması; sayfalara özgün ve açıklayıcı metinler girilmesi.

Ayrıca yukarıya ek olarak sitenizin düzgün bir web hosting ya da sunucuda barınması çalışmanın en önemli parçalarındandır. Sürekli yavaşlama ve kesintiler yaşanan bir ortamda barınan sitenin SEO çalışmaları eksiksiz bir şekilde yapılmış olmasına rağmen başarıya ulaşmaları neredeyse imkansıza yakındır. Ayrıca sitenizde kullanılacak scriptin ve diğer eklentilerin güncel olması; kod kısmınında optimize edilmiş olması ve logo, buton gibi grafik dosyalarının iyi optimize edilmiş; sprite teknolojisi kullanılarak birleştirilmesi ve hatta sitenizde bulunacak grafiklerin mümkünse bir CDN hizmeti satın alınıp bu CDN sunucusundan çekilmesi sağlanmalıdır.

Sosyal Medya SEO

Sitemizi yukarıda bahsettiğimiz ölçütleri de göz önünde bulundurarak hazırladıktan sonra sayfamızın tanıtımı için gerekli olan sosyal medya entegrasyonunu da yapmamız gerekmektedir. İnternet üzerinde vakit harcayan kişilerin en az bir sosyal medya ağını kullanıyor olması ve sayfamızın sosyal medya entegrasyonunun sağlanmış olması müşterilere kullandıkları sosyal ağ üzerinden de ulaşma konusunda bir olanak sağlamaktadır. Sosyal medya ağlarından en bilinir olanları Facebook, Twitter, Google Plus ve çok tercih edilmese de LinkedIn hesapları aktif olarak kullanılmalıdır.

Çalışma süresinde anahtar kelimeleriniz doğrultusunda internet siteniz için tanıtım yazıları, reklamlar ve backlink dediğimiz link satın alma işlemlerini yapmanızda bir problem bulunmuyor. Fakat burada dikkat edilecek en önemli nokta çalışma süresince link alınacak ücretli ya da ücretsiz sayfaların analizlerinin iyi yapılmasıdır.

Reklam veya link alınacak site içeriğinin özgün olması, sürekli yeni içerikler ile güncellenmesine ve site üzerinden alınacak bir link veya reklamın sizin çalışmanız ile alakalı olmasına dikkat edilmelidir. Reklam alınacak site ile ilişki arama motoru gözünde büyük bir öneme sahiptir. Ayrıca reklam alınan site ile benzer içerik dönüşümler için de faydalı olacaktır. Örneğin; oyun sitesinden e-ticaret sitenize bir tanıtım ya da link almanız size potansiyel anlamda müşteri kazandırmayacaktır. Link alınacak sitelerin çalışma yapılan site kategorisi ile alakadar olmasına dikkat etmeyi unutmayın.