Laptop Ram Değiştirme ve Takma İşlemi Nasıl Yapılır?
Zamanla eskiyen ve yavaşlayan laptoplarımıza ram takviyesi yaparak, örneğin 64 bitlik bir işletim sistemine sahip olarak, daha verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Laptop ram değiştirme işlemini yapmadan önce, laptopumuzda hangi tipte ve hızda ram kullanmalıyız, bunu doğru olarak belirlememiz gereklidir.
Bilgisayar ana kartının desteklediği ram miktarının, kaç GB RAM olduğunu bilmememiz halinde, değiştireceğimiz ram işe yaramayacaktır. Bunu öğrenmenin en doğru yolu ise, laptopumuzun kullanma kılavuzundan yararlanmaktır. Eğer kullanma kılavuzunuz yoksa, bilgisayarınızın model numarası ile internet üzerinden bilgi almayı deneyebilirsiniz. Aynı zamanda ramleri çıkarttıktan sonra da, ram frekansı bilgilerine ulaşabiliriz. Genellikle bu bilgiler ram üzerinde yazılı olmaktadır.
Eğer laptopunuzun ram yuvası az sayıda ise, bu durumda ramleri daha yüksek ramlerle değiştirmek gerekecektir. Fakat boş ram yuvası varsa eski ramleri değiştirmek yerine, yeni ramleri boş yuvalara takabilirsiniz.
Şimdi, laptop ram değiştirme ve takma işlemi nasıl yapılır, detaylı bir şekilde anlatalım.
- Bazı eski model laptoplarda, ram değişimi için tüm kasayı açmanız gerekebilir. Fakat, çoğunda özel ram yuvaları bulunur ve ram değiştirme işlemi için, sadece bu yuvayı açmak yeterlidir. Bu bölümü açmak için, bir tornavida yardımı ile vidaları sökelim.
- Ramlerin bulunduğu bölüm, genellikle alt taraftadır ve küçük bir kapak ile korunmaktadır, ancak her laptop modelinde farklı yerlerde olabilir ve diğer uygulamalar içinde kapak kullanılmış olabilmektedir. Bu gibi bir durumla karşılaşırsak, yapacağımız en doğru işlem, en küçük kapağı açarak bakmak olacaktır. Eğer ram yuvası orda değilse, tek tek kontrol ederek bulunabilir.
- Kapakların, yuvalara tırnaklarla oturtulduğunu bilmemizde fayda vardır. Çünkü bu tırnaklar kolayca kırılabileceği için, hassas davranmalı ve kırılmamaları için özen göstermeliyiz.
- Yuvayı açtığımızda ramlerinde yuvaya tırnaklarla sabitlendiğini göreceğiz. Bu tırnakları yavaş bir şekilde dışarıya doğru çektiğimizde, ramler serbest kalacaktır ve bu sayede ramleri kolayca dışarı çıkartabiliriz.
- Artık eski ramleri çıkarttığımıza göre, yeni ramleri yuvalarına takabiliriz. Bu esnada ramlerin üzerinde bulunan girintilerin ve çıkıntıların yuvaya doğru şekilde oturduğundan, mutlaka emin olmalıyız. Fakat yuvalara ramleri oturtmak için sakın zorlamayalım, çünkü ramler yuvaya sadece bir tek şekilde tam olarak otururlar.
- Ramler yuvaya yerleştirildikten sonra, yuvanın sağında ve sol tarafında bulunan mandalları dışa doğru açalım ve ramleri aşağıya doğru itelim. Daha sonra mandalları eski haline getirerek, ramlerin yuvalarında sabitlendiğinden emin olalım.
- Artık ramlerimiz yerine takıldığına göre kapağını vidalayabiliriz. Bu esnada, tırnakları önce yerine yerleştirmeniz ve daha sonra vidalamanız gerekmektedir. Vidalama işlemi sonrası, artık laptopunuz kullanıma hazır olacaktır.
Ramlerimizi doğru ve hatasız taktıysak ve ana kartımız ramleri destekliyorsa, laptopumuzu açtığımızda, her zaman olduğu gibi görüntü gelecektir. Ancak bazı durumlarda, görüntü gelse bile mavi ekran hataları ile karşılaşabilmekteyiz. Bunun en önemli sebebi, ram uyumsuzlukları olmaktadır. Bu durumun yaşanmaması için, ana kartınızın destekleyeceği rami taktığınızdan emin olmakta yarar vardır.
Böylece, laptop ram takma işlemi nasıl yapılır anlatmış olduk. Yine de eğer bu işlerde hiç tecrübeniz yoksa yanınızda bilen birinin bulunmasında fayda olacaktır.